

Viena aišku – nežiūrint santykinio
šalies brangumo, Japonijoje alkanas nevaikščiosi. Tokijuje,
Kijote ir
kitur pilna nebrangių maitinimo įstaigų, kurios maisto kokybe gali
varžytis su daugeliu mūsų restoranų. Beje, atsivežti savo
maisto
iš namų neišeis - aerouoste reikia deklaruoti turimus gyvulinės kilmės
produktus, nes praktiškai visų įvežimas į šalį yra draudžiamas
ar
ribojamas. Lietuvišką rūkytą dešrą taip palikti Naritos oro
uoste teko ir mums. Mainais gavome
informacinį
lapelį apie galiojančią tvarką.
Grįžtant prie japonų restoranų: ką gali

rinktis, matosi iš meniu, kurie visi be
išimties su nuotraukomis. Labai patogu, ypač nemokant kalbos. Kitas
būdas restoranui atkreipti praeivių dėmesį į save – gatvėje išdėlioti
patiekalus. Tiksliau tariant, jų

plastikinius
maketus:) Iš pradžių
atrodo gana juokinga, bet ilgainiui pripranti, kad užsakytas patiekalas
atrodys tiksliai taip pat kaip makete
– pastarieji pagaminti tikrai
profesionaliai. Konditerijos parduotuvėje Kijote mačiau ir apetitą
keliančių plastikinių tortų – vėlgi labai praktiškas sprendimas
eksponuoti greitai gendantiems produktams.

Kai kurios maitinimo
įstaigos (restoranais vadinti neapsiverčia liežuvis) visai paprastos:
kišenės dydžio kambariukas su siaura lentyna palei siena ir kelios
aukštos taburetės. Vienam šone – langas į virtuvę, prie įėjimo –
automatas su patiekalų paveikslėliais ir skyle monetoms. Susimokėjus
išduoda talonėlį, kurį padavęs virėjui gauni patiekalą. Pastebėjau, kad
daugiausia tokiuose bariukuose patiekalų iš skaidrių makaronų -
ramen sriubos ir
pan.
Mums
labiau patiko „Sukiya“ tinklo rest

oranėliai
– irgi nedideli, bet
šviesūs, iš tolo atpažįstami iš raudonos iškabos, veikiantys
ištisą parą, su turiningu
meniu,
kurio pagrindas -
gyudon
(gilioje lėkštėje ant ryžių patiekiama
jautiena). Toks patiekalas, priklausomai nuo porcijos dydžio, kainuoja
300-400 jenų. Turi ir suši - tik susivynioti ritinėlius reikia
patiems, džiovintus jūros dumblius (
nori)
duoda. Už dešinėje matomą komplektą (kurio čia matosi tik didžioji
dalis) dviese paklojome 1020 jenų.
Kiek aukštesnis laiptelis maitinimo įstaigų hierarchijoje –
konvejeriniai suši restoranai (kaiten-sushi).

Čia
ir maisto ruošimas, ir aptarnavimas maksimaliai
automatizuotas: atsisėdus prie ilgo baro
(ar prie staliuko, bet tai brangiau) pro šalį

konvejeriu
slenka
lėkštutės su įvairiais patiekalais, paprastai po
1-3 gabaliukus
lėkštėje. Imi ir valgai ką nori, tuščias lėkštes dedi šalia. Patiekalų
kaina (pvz., nuo 100 iki 145 jenų) priklauso nuo lėkštės spalvos,
pavalgius darbuotoja suskaičiuoja skirtingų spalvų lėkštes stirtoje,
pagal tai ir atsiskaitoma. Jei norimam skanėstui niekaip nepavyksta
gyvam pasiekti tavęs, paspaudi jo nuotrauką virš tavęs kabančiame

lietimui
jautriame monitoriuje, ir po poros minučių skanėstas jau lekia pas
tave atskira konvejerio juosta, beje,
shinkansen
traukinuku:) Žaisminga
ir praktiška.
Apsilankę tokiame restoranėlyje Kijoto centre, už
sočią vakarienę dviese bendrai sumokėjome apie 2000 jenų ir kiekvienas
palikome po
maždaug 15 lėkštučių stirtą. „Čili“ su savo kainos ir
kokybės santykiu gali slėptis po lapais.
Kiek brangiau atsiėjo
pietūs aukščiau minėtame Cukidžio žuvies turguje Tokijuje, kur leidome
sau pasmaguriauti prabangiu suši rinkiniu iš penkiolikos dalių,
neskaitant visada duodamų mizo sriubos, ryžių ir arbatos. Už šviežią,
mums bevalgant gaminamą ir dėliojamą maistą paklojome 3675 jenas. Kai
vėl būsiu Tokijuje, būtinai ten grįšiu:)





Maloni smulkmena –
restoranuose nėra nei idiotiškos arbatpinigių kultūros, nei
spaudimo
būtinai pirkti gėrimus restorano kainomis. Užsisakius maisto, visada
nemokamai siūlomas vanduo arba
sencha
arbata. Alkoholis būtų nepigus –
0,3 l vietinio „Asahi“ ar „Kirin“ alaus ar maža porcija sakės gali
kainuoti 15-20 Lt.
Kokybiškos kavos
mėgėjai Japonijoje irgi nekentės: mieste ir stotyse netrūksta
šiuolaikiškai įrengtų, šviesių „Starbucks“ tipo kavinių su atitinkamu
asortimentu. Likome patenkinti apsilankymais „Doutor“ Naroje, „Beck‘s
Coffee Shop“ Tokijuje ir Odavaroje ir kt. Puodelis
espresso,
latte ar
cappuccino
kainuoja 280-350 jenų.


Jei
visgi nesinori ar nėra galimybių valgyti restorane, galima pasekti
vietinių pavyzdžiu ir mini maisto parduotuvėje nusipirkti
bento
– maisto padėklą, visokių pyragėlių ar pusfabrikačių. Pastarųjų
nebandėme, bet padėklai labai patogūs, nebrangūs (250-500 jenų) ir
maistas juose visai skanus. Tik reikia pasišildyti toj pačioj
parduotuvėje, paprašius pardavėjos ar pačiam pasinaudojant krosnele.
Tai papildomai nekainuoja. Vietiniai mėgsta taip valgyti keliaudami –
stoty nusiperka padėklą, pasišildo ir nešasi į traukinį, kur jau
važiuodami sutaršo. Šiaip greitas maistas ir nuolatinis kramtymas
gatvėse čia nekultivuojamas - bent jau nė karto neteko to matyti.
Užtat
gėrimų, cigarečių ir higienos reikmenų galima nusipirkti labai

lengvai:
japonai tiesiog įsimylėję pardavimo automatus, ir stato
juos ant
kiekvieno kampo – gatvėse, viešbučių koridoriuose, stočių peronuose,
užmiesčio lankytinose viet

ose.
Automatuose galima rasti ir šaltų ir
karštų gėrimų.
Atgal į
Japonija:
ką
pamatyti Tokijuje
Kitos
Japonijos nuotraukos